Kako lakše naučiti neki strani jezik? | Tips and tricks

9:39 AM

Zdravo svima i dobordošli u moj novi post. Ja sam osoba kojoj jezici super idu i nemam nikakvih problema sa učenjem istih. U školi učim njemački i engleski jezik i oba jezika mnogo volim. U današnjem postu ću vam dati savjete za lakše učenje stranih jezika. :)
O1. Sveska ( riječnik ) : Sve što vam je potrebno jeste najobičnija sveska ili jednostavno kupite ovaj mali riječnik. U taj riječnik zapisujte neke nove riječi i njihov prevod, pravila iz gramatike ili kada nastavnica predaje lekciju i prevodi riječi, vi ih jednostavo zapišite u taj riječnik.

O2. Filmovi i serije : Gledajte što više filmova i serija na tom jeziku. Ja vam preporučijem da taj film ili seriju gledate bez prevoda jer ćete tako mnogo bolje pamtiti riječi i jednostavno vi ćete i bez prevoda shvatiti šta se radi u tom filmu ili seriji. Primjer za to je moja sestra koja je gledala crtane filmove na engleskom jeziku i naučila je mnogo novih riječi i sada engleski jezik priča odlično za svoj uzrast.
O3. Čitanje : Čitajte što više tekstova, knjiga ili bilo čega na tom jeziku. Što duže čitate i vježbate, akcenat će vam ući u glavu i tečno ćete čitati.

O4. Dan na tom jeziku : Odvojite jedan dan ili nekoliko sati kada ćete pričati samo na tom jeziku. Pričajte sa prijateljima u školi na tom jeziku i biće vam jako zanimljivo, a takođe ćete mnogo bolje naučiti pričati engleski jezik.

O5. CD : U svakom razredu uz knjigu dobijete CD. Kada imate slobodnog vremena, poslušajte taj CD i biće vam mnogo lakše i svašta novo ćete naučiti.
O6. Aplikacije : Postoje brojne aplikacije koje možete instalirati na svoj telefon i pomoću njih učiti strani jezik koji želite. Možete takođe i preko te aplikacije učiti i neki jezik koji već učite u školi i tako ćete naučiti dosta novih riječi koje možda u školi i niste učili. Aplikacija koju ja koristim za učenje stranih jezika je " Duolingo " i trenutno na njoj učim samo njemački jezik. Iako njemački jezik već učim u školi, učim ga i na toj aplikaciji i vjerujte mi da sam naučila mnogo novih riječi.

O7. Ponavljanje :
Ukoliko se plašite da ćete zaboraviti ono što ste naučili, uviek možete sve to ponoviti.

- Došao je kraj ovom postu. Nadam se da su vam moji savjeti od pomoći. Sve ove trikove sam sama isprobala i sigurna sam da rade. Hvala vam na čitanju. :)

xoxo 

You Might Also Like

3 comments

 1. Odličan post!
  Definitivno super savjeti,posebno što više gledanje filmova ili slušanje muzike.Po meni je to najbolji način da se neki jezik savlada,u mom slučaju njemački haha.♥

  Bella Place.

  ReplyDelete
 2. Zaista divan post i jako korisni savjeti.:)

  Pratim te. Ako zelis uzvrati.
  adellinasworld.blogspot.pe

  ReplyDelete
 3. Heh, sve je lakše kada se ima talenta za nešto :). Ukoliko si antitalenat za jezike kao ja tu ti nema pomoći :/. Prije bih savladala nuklearnu fiziku nego jezike :/. No, slažem se sa svakim od savjeta kao i sa tim da što se ranije počne sa učenjem lakše će se naučiti.

  Želim ti srećnu i uspješnu 2018. :*

  My blog --> Zujalica.ba

  ReplyDelete

Like us on Facebook

Flickr Images